Springvand og skov: Er Rådhuspladsen en park eller en plads?

Metroselskabet har netop annonceret, at det forhadte grønne plankeværk omkring byggepladsen på Rådhuspladsen vil blive fjernet i den kommende tid. Stort tillykke med det!

Samtidig meddeles det, at Dragespringvandet får sin oprindelige ydre kumme tilbage og bliver flyttet ind midt på pladsen, hvor den i øvrigt aldrig har stået. Hurra for kummen, men er den nye placering velvalgt? Har springvandet pondus og volumen nok til at spille en så central rolle på byens og nationens vigtigste plads? Måske skulle man overbevise os om ideens bæredygtighed ved at stille en 1:1 model af Dragespringvandet op midt på pladsen?

Og er det nu en god idé at plante en skov på pladsens nordside, som vil sløre indtrykket af den store sammenhængende plads og skabe en visuel barriere mellem de kommende(?) fortovscafeer langs pladsens solbeskinnede facader og selve rådhuset. Efter min mening er netop Rådhuspladsen en decideret urban plads og ikke en park. Et sted der suger næring af det pulserende liv langs facaderne.

Hvorfor er vi ikke blevet præsenteret for flere kvalificerede forslag til Rådhuspladsens omdannelse, udarbejdet af Danmarks førende byplanlæggere og landskabsarkitekter?

Berlingske 11.06.2018
Arkitekt MAA
Jan Koed
jk@cadaid.dk
Rådhusplads.dk